Bloggul l-am conceput pentru a împărtăși impresiile mele ,dar și impresiile altor persoane despre drumețiile efectuate prin Munții Carpați ai României și nu numai. Sunt nenumărate locuri în țara noastră ce merită a fi vizitate și promovate.
joi, 20 iunie 2013
luni, 17 iunie 2013
marți, 11 iunie 2013
TRASEE MONTANE, DRUMETIE SI TREKKING
Viitoare trasee montane ce merita facute:
- TRASEE MUNTII APUSENI
- TRASEE MUNTII FAGARAS
- TRASEE VALEA CERNEI
- TRASEE MUNTII RETEZAT
- TRASEE OBCINELE BUCOVINEI
- TRASEE MUNTII CEAHLAU
- TRASEE MUNTII GURGHIU SI HARGHITA
- TRASEE MUNTII RODNEI
- TRASEE MUNTII HAGHIMAS
- TRASEE MUNTII HASMAS
- TRASEE MUNTII VRANCEI
- TRASEE MUNTII RARĂU SI GIUMALĂU
- TRASEE MUNTII CIUCAS
- TRASEE MUNTII IEZER PAPUSA
- TRASEE MUNTII BUCEGI
Trasee in Piatra Craiului:
Traseu 1
- Cabana Casa Folea
- Saua Joaca
- La Tabla
- Valea Vladusca
- Muntele Toanches
- Cabana Casa Folea
Traseu 2
- Cabana Casa Folea (1190 m – sat Pestera)
- Valea cu Pietre
- Saua Joaca (1436 m)
- La Table (1415 m)
- Poiana Vladusca
- Valea Vladusca
Cazare la Cabana Poiana Secuilor:
Altele:
LINK-URI:
- Cabana Casa Folea (1190 m – sat Pestera)
- Valea cu Pietre
- Saua Joaca (1436 m)
- La Table (1415 m)
- Poiana Vladusca
- Valea Vladusca
Cazare la Cabana Poiana Secuilor:
Altele:
LINK-URI:
......(continuare 4)
Spectaculoasa Cascada Duruitoare se aflata la 1021m altitudine avand o inaltime de 30m atragand foarte multi turisti. Traseul din Durau pana aici fiind de 2 ore, este aglomeratie mare, mai ales ca aici sunt amenajate si spatii de luat masa.
Din Durau la Dochia, urcand si vf. Toaca am facut 3ore si jumatate iar de la Dochia, pe la cascada Duruitoare la Durau 2ore si patruzeci de minute.
Dupa ce am admirat cascada am coborat in Durau multumiti si fericiti de primul nostru traseu in Ceahlau.
Dar vacanta noastra la Durau abia incepuse asa ca mai avem de facut destule trasee.
....(continuare 3)
............
Ajunsi in dreptul marcajului spre varful Toaca, incepem sa urcam pe traseul in serpertine scurte si abrupte si in 20 de minute ajungem pe varful care se vede maret din Durau.
Suntem la inaltime, nu cum am fost in alte masive dar pe cel mai inalt posibil din Ceahlau. Peisaje foarte frumoase spre Durau, spre platou si spre lacul Izvorul Muresului Muntelui care pare mai mult desenat decat real.
Cabana Dochia este situata la 1750m si ofera locuri de cazare si masa celor ce vor sa petreaca mai multe zile pe platou. Langa cabana avem un alt izvor pentru a ne completa rezervele de pauza binemeritata, mancam ceva si admiram aceste locuri pe care am asteptat atat demult sa le vedem.
Ne continuam traseul abatandu-ne putin la dreapta pentru a vizita si Schitul Dochia, schit de calugari ce poarta hramul “Schimbarea la fata” ce aduna in data de 6 august cand este sarbatorit mii de pelerini in Ceahlau. Langa schit se afla Casa Pelerinului ce ofera locuri de cazare.
Pe platou se gasesc la tot pasul afine si merisor. De aici se fac si salturi cu parapanta.........
.......(continuare 2 )
Ajunsi la Cabana Fantanele aflata la 1260m avem prima vedere asupra statiunii Durau de la inaltime dar si varful Toaca a mai pierdut ceva din inaltimea care ne despartea cand am plecat. Pentru cei care vor sa-si petreaca mai mult timp aici cabana ofera locuri de cazare dar pot servi si masa. Luam apa rece de la izvorul amenajat langa cabana si plecam spre inaltimi. Seara aveam sa aflam de la vecinii nostri de camera de la hotel ca am ratat niste placinte extraordinare la cabana Fantanele.
De aici traseul mi se pare mult mai usor pana sub varful Toaca. Doar trei urcusuri mai grele dar scute, in rest poteca domoala, prin padure, marginita de zmeura. Mergeam si mancam cand dintr-o parte cand din alta, le luam doar pe cele mari. In timp ce ramaneam mereu in urma preocupata cu zmeura sotul a descoperit misterul indicatoarelor cu ore diferite: cel cu durata mica pentru atunci cand nu e coapta zmeura si cel lung pentru pofticiosi ca mine. Vazand ca nu inteleg aluzia ca vrea sa mergem mai repede mi-a aratat panourile ce devenisera tot mai dese “Atentie vipere” de data aceasta avand chiar succes.
Primul urcus din cele de care am pomenit este in zona La Morminte unde o placa de marmura pe o cruce ne aminteste de ostasii cazuti in al doilea razboi mondial in muntii Ceahlau. Al doilea urcus ne scoate in gol alpin in Curmatura Piatra Lata de unde putem admira lacul Izvorul Muntelui si statiunea Durau dar si blocul de piatra ce reprezinta “Cusma Dorobantului” ce are legenda ei.
De la “Cusma Dorobantului incepe zona cu jnepenis care tot urca si ajungem in dreptul la “stanca Panaghia” care de asemenea a dat nastere multor legende. De aici se merge pe curba de nivel pe sub varful Toaca. Poteca e plina de fragi. Multi turisti prefera sa tina traseul spre cabana Dochia pe platoul ce se intinde de aici pana la Ocolasul Mare. De aici se vede foarte bine Schitul Dochia situat pe platou........................
.........(continuare 1 )
Am observat de la inceput ca este mult mai curat decat in alte masive in care am umblat. Existau locuri pe trasee amenajate pentru luat masa, unele avand si cosuri de gunoi. Am mai remarcat ca in afara indicatoarelor pentru directie si durata traseu erau si panouri cu denumirea locurilor in care ne aflam, altitudine, coordonatele GPS si numarul de telefon al Salvamontului (gen. La Morminte, Stanca Panaghia, Cusma Dorobantului) de care am dus atata lipsa in Fagaras, fiind nevoita sa scot mereu harta sa descopar denumirea unei sei sau a unei vai. Poate pentru unii nu este asa de important acest lucru dar mie mi se pare important pentru a sti unde era un refugiu, unde am gasit apa sau pe unde am trecut in caz ca m-am ratacit si trebuie sa dau date la telefon Salvamontului.
Alte panouri erau cu ilustrate insotite de text referitoare la fauna si flora din zona, ceea ce nu am intalnit in alte Parcuri Nationale in care am ajuns.
Traseul pleaca in urcus domol ca apoi sa urce destul de abrupt avand in vedere ca se urca 400m altitudine in timp relativ scurt, o ora dupa panou, 45 de minute dupa noi. Pe tot parcursul traseului sunt balustrade din lemn in locurile mai expuse dar si in locurile mai greu de urcat..................
Excursie pe muntele Ceahlau
O zi minunata!
Doream sa ajung de mult timp in Ceahlau si iata-ma la poalele lui in Durau. Abia asteptam dimineata sa urc pe muntele in care aproape fiecare stanca, varf si cascada are legenda ei.
Platind taxa de acces in Parcul National Ceahlau la Serviciul Salvamont din Durau am primit un pliant cu informatii despre masiv si harta traseelor precum si cateva indrumari.
Masivul Ceahlau face parte din Carpatii Orientali ,fiind cel mai inalt munte din Muntii Bistritei. Cel mai inalt varf din Ceahlau este Ocolasul Mare (1907m) ,dar accesul pe acest varf este interzis, aria acestuia fiind declarata rezervatie stiintifica. Astfel cel mai inalt varf din masivul Ceahlau accesibil celor ce iubesc muntele este varful Toaca. Varful Toaca nu este cu mult mai jos ca altitudine decat Ocalasul Mare .el masurand 1900m si cu toate acestea varful Toaca este cel care pare mai inalt.
Am ales sa urcam in Ceahlau pe traseul banda rosie pe la cabana Fantanele pentru ca acesta trece pe sub varful Toaca la altitudinea de 1776m unde se afla o cabana ce apartine Statiei Meteo Vf. Toaca. Vroiam direct pe varf pentru a prinde vizibilitate pentru ca peisajele sunt superbe de sus iar dupa amiaza se anuntase ceva ploaie.
Traseele din Durau spre Ceahlau incep chiar din fata Serviciului Salvamont. Traseul ales de noi, marcat cu banda rosie, este primul traseu pe care s-a ajuns pe inaltimile muntilor Ceahlau. Sunt doua indicatoare cu acelas traseu dar cu ore diferite, cel nou avand timpul mai mare cu 30 minute. Aveam sa descoperim ca aproape toate traseele aveau astfel de indicatoare. Marcajul era vizibil si destul de des........
luni, 10 iunie 2013
În intimitatea naturii sălbatice a României
Alpinismul, speologia, pescuitul, vânătoarea şi observaţia de animale, raftingul, zborul cu parapanta, scufundările sau - pur şi simplu - drumeţia sunt mijloacele prin care natura sălbatică a României este explorată cu multă perseverenţă şi curiozitate de echipa emisiunii Natură şi aventură.
Sunt 10 ani de când Dan Păvăloiu călătoreşte pe meleagurile patriei în căutarea de noi provocări. Dan călătoreşte fie singur, fie însoţit de oameni care împărtăşesc aceeaşi pasiune comună pentru natură. Se pledează pentru depăşirea clişeelor de genul drumeţiilor pe Valea Prahovei, se face promovarea locurilor cu potenţial turistic de la noi din ţară şi se face educaţie ecologică.
Având ca sursă de inspiraţie producţii de notorietate difuzate pe posturile National Geographic şi Discovery,
Natură şi aventură presupune mijloace tehnice complexe şi folosirea unor echipamente speciale, multă muncă pe teren dar şi multe ore de montaj, şi, nu în ultimul rând, o echipă antrenată pentru situaţii neprevăzute.
În timpul incursiunilor în intimitatea naturii, surprizele sunt des întâlnite: o avalanşă, o căzătură neplanificată în râu sau o alta în apele îngheţate ale unui lac, un zbor cu parapanta plin de emoţii, o escaladare dificilă a unui perete de stâncă sau gheaţă. "Nu putem lucra cu orice cameraman, de exemplu cu unul care are rău de înalţime. Dacă se întâmplă, totuşi, ca un cameraman să nu poată ajunge în anumite locuri, atunci filmăm noi", povestesc realizatorii TVR Cluj Dan Păvăloiu şi Ovidiu Pop. "Depindem de vreme, aşa că uneori reuşim să facem un episod în trei zile, alteori ne ia o săptămână, iar câteodată se întâmplă sa ne întoarcem cu mâna goală. Apoi urmează orele de vizionare şi vreo 16 ore de montaj", adaugă cei doi.
Traseele echipei Natură şi aventură prin ţară sunt marcate la tot pasul şi de probleme ecologice precum deşeurile lăsate la întâmplare sau defrişările necontrolate. Săptămână de săptămână sunt repetate îndemnuri pentru respectarea şi conservarea mediului înconjurător. De altfel, cea mai importantă distincţie din palmaresul emisiunii Natură şi aventură este Premiul special pentru Protecţia naturii, obţinut la Festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi SIMFEST 2006.
Traseele echipei Natură şi aventură prin ţară sunt marcate la tot pasul şi de probleme ecologice precum deşeurile lăsate la întâmplare sau defrişările necontrolate. Săptămână de săptămână sunt repetate îndemnuri pentru respectarea şi conservarea mediului înconjurător. De altfel, cea mai importantă distincţie din palmaresul emisiunii Natură şi aventură este Premiul special pentru Protecţia naturii, obţinut la Festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi SIMFEST 2006.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)